czwartek, 16 stycznia 2014

Omlet ze szczypiorkiem i żółtym serem

Lubię ciepłe śniadania, szczególnie zimą. Nie tylko rozgrzewają, ale i dają powera. Często robię sobie owsiankę, pankejki, placki owsiane z bananami. Dziś miałam ochotę na omlet. Nie przepadam za tymi w wersji słodkiej, z dżemem lub owocami, stanowczo bardziej wolę wytrawne. Pozostaje tylko kwestia wyboru dodatków. Najprostszy jest ten dzisiejszy, można go ewentualnie polać ketchupem dla zaostrzenia smaku - jak kto lubi.

Składniki - na jedną porcję:

2 jajka
łyżka wody
łyżka masła
szczypta soli, pieprzy i słodkiej papryki
pół łyżeczki tymianku
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka startego żółtego sera

Na patelni rozpuszczam masło, jajka ubijam trzepaczką razem z łyżką wody. Na patelnię wylewam jajka, posypuję solą, pieprzem i papryką. Kiedy masa zaczyna się ścinać posypuję ją szczypiorkiem i tymiankiem, a po chwili żółtym serem. Nie czekam zbyt długo, żeby nie przypalić omletu, nie przewracam go też na drugą stronę - wystarczy, że jest lekko zrumieniony z jednej, a delikatnie ścięty z drugiej. Wyłączam gaz i za pomocą drewnianej szpatułki szybko składam go w kopertę. Zsuwam na talerz i polewam niewielką ilością dobrej jakości ketchupu.

Koszt: ok. 0,80 gr

1 komentarz: