wtorek, 26 kwietnia 2016

Ciastka z mąki jaglanej i owsianej

ciastka jaglane, ciastka z mąki jaglanej, ciastka owsiane, ciastka z mąki owsianej

Składniki:



1 i 1/2 szklanki płatków owsianych

6-7 łyżek kaszy jaglanej

100 g rozpuszczonego masła

4 łyżki cukru/syropu daktylowego* (im więcej rodzynek, tym mniej cukru)

jedno jajko

1/3 szklanki rodzynek



Płatki owsiane mielę na mąkę, tak samo kaszę. Dodaję cukier, mieszam. Do tego dodaję jajko i masło. Jeśli masa się rozpada, to podsypuję nieco albo płatkami błyskawicznymi albo mąką z płatków. Na końcu dodaję rodzynki i ugniatam tak długo, aż wszystko się ładnie połączy. Urywam po kawałku i formuję małe kulki, które następnie spłaszczam w dłoniach. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 170 stopniach, bez termoobiegu.



*w wersji z syropem wystarczą 2-3 łyżki, ale wtedy trzeba dać więcej którejś z mąk, żeby ciasto było bardziej zwarte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz