czwartek, 19 stycznia 2017

Naleśniki z kiełbasą i sosem pomidorowym

wytrawne naleśniki, naleśniki na słono, naleśniki z kiełbaską

Składniki:

Tradycyjne ciasto na naleśniki w normalnych proporcjach.

Farsz:

Pół pętka dobrej jakości kiełbasy
pół małej puszki kukurydzy
pół puszki fasoli czerwonej, przepłukanej i odsączonej
ząbek czosnku
natka pietruszki
przyprawa do gyrosa, ostrej
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
ser żółty starty
pół cebuli pokrojonej w kostkę

masło lub oliwa
gęsta, kwaśna śmietana 18%

Na tłuszczu podsmażam pokrojoną w półplasterki kiełbaskę razem z cebulką. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Ewentualnie dolewam 1/4 szklanki wody. Zagotowuję, dodaję kukurydzę, fasolę i przyprawy.

Na naleśniku rozkładam trochę sera żółtego, na to daję farsz, a na niego dwie łyżeczki śmietany. Naleśnik zwijam w rulon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz