środa, 18 stycznia 2017

Sałata z pomarańczą

sałata zielona z pomarańczą przepis

Pyszna, orzeźwiająca wersja zielonej sałaty do obiadu.

Składniki:
pół główki zielonej sałaty
1 pomarańcza podzielona na cząstki, bez błonek
1/4 czerwonej cebuli pokrojona w cienkie piórka
1/2 małej puszki kukurydzy
łyżka podprażonego na suchej patelni słonecznika (mogą być też posiekane grubo dowolne orzechy)

Sałatę rwę na mniejsze kawałki i układam na talerzach. Na to układam cząstki pomarańczy i cebulę. Posypuję kukurydzą i słonecznikiem, delikatnie pieprzę.

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
szczypta soli
szczypta cukru

Sos mieszam mieszadełkiem, aż będzie gładki, a cukier i sól się rozpuszczą. Polewam nim sałatkę. Podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz