poniedziałek, 27 marca 2017

Curry z kurczakiem i batatami

Bardzo rozgrzewa. Przy wiosennym przeziębieniu jak znalazł.

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
pół średniego brokuła podzielonego na mniejsze różyczki
1 duży batat pokrojony w kostkę
połowa posiekanej cebulki
puszka ciecierzycy
pół szklanki komosy ryżowej, przepłukanej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżeczki gotowej przyprawy curry
sól, pieprz
ew. jarzynka - ja dodaję taką domowej roboty (włoszczyzna w soli)
mały kawałek imbiru starty na tarce
pół puszki mleczka kokosowego
narka pietruszki do posypania

Na patelni podsmażam kurczaka i cebulkę, ale ni dopuszczam do zrumienienia się mięsa.
Garnek napełniam wodą, dodaję jarzynkę, jak się zagotuję, to wrzucam brokuł i batat. Po 15 minutach dodaję cieciorkę i kurczaka, po kolejnych 15 - komosę. Gotuję aż komosa będzie miękka i napęczniała. Dodaję przecier i ew. cukier, jeśli przecier jest kwaśny. Przed końcem gotowania wrzucam curry, czosnek oraz imbir. Gotuję chwilę, próbuję, dosalam, dopieprzam. Na końcu dodaję mleczko kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz